Home Ženke Mužjaci Legla O nama Kontakt

MIRAKUL LABRADOR RETRIEVER KENNEL

>

Standard labrador retrivera

KRATAK POVIJESNI PREGLED

Prema legendi labrador je nastao iz ljubavi između vidre i psa St. Johna, a u prilog tome govore glavne odlike ove pasmine – vidrin rep, vodonepropusno krzno i plivaće kožice između prstiju. Labrador retriver nije stara pasmina. Smatra se da je potekao s obala Newfoundlanda gdje su ribari sličnog psa koristili u ribolovu. Krajem 19. stoljeća ti psi su brodovima dovedeni u Veliku Britaniju gdje su selektivnim uzgojem dobili bolje lovne karakteristike. Vodenog psa, mirnog i jakog trebalo je preobraziti u lovnog. To se postiglo selekcijom i dodavanjem krvi pointera, setera i španijela kako bi se poboljšao njuh. Time je riješen problem sa vodenom divljači koja je često bila izgubljena po močvarama i barama. Od skromnog ribarskog psa labrador je postao simbol profinjenosti i istančanosti. Tome su najzaslužniji britanski aristokrati pukovnik Peter Hawker i lord Malmesbury čiji je pas imena Malmesbury Tramp „utabao staze“ današnjeg modernog labradora. Kennel Club pasminu je priznao 1903. godine, a prvi pasminski klub je osnovan 1916. godine. U početku labradori su bili isključivo crni, nešto kasnije priznata je žuta boja (Yellow Labrador Club osnovan je 1925. godine), dok je čokoladna boja posljednja priznata.

OPĆI IZGLED

Snažno građen, kratak u slabinskom dijelu, vrlo aktivan (što isključuje prekomjernu tjelesnu težinu i masu). Široka lubanja. Prsa i rebra duboki i dobro zaobljeni, bačvastog oblika. Širok i snažan u slabinskom dijelu i zadnjim nogama. Labrador je jak i masivan pas, ali energičan i vrlo pokretan.

KARAKTER

Uravnotežen, prilagodljiv, odan, vrlo inteligentan sa snažnim nagonom za udovoljavanjem. Obožava vodu, odličnog nosa i mekih usta. Prijateljski raspoložen, bez znakova agresivnosti ili plašljivosti.

GLAVA

Široka lubanja sa jasnim stopom, dobro oblikovana bez mesnatih obraza. Glava pokazuje mirnoću i blag izraz, plemenitost i inteligenciju. Čeljust srednje dužine, jaka, ne šiljasta. Široke, dobro razvijene nosnice. Čeljust i zubi snažni, škarastog zagriza pri čemu gornji sjekutići bez međuprostora prekrivaju sjekutiće donje vilice. Oči srednje veličine, smeđe ili boje lješnjaka. Uši ne velike ili teške, dobro priliježu uz glavu, visoko i unazad nasađene.

VRAT

Suh, jak, dobro nasađen na ramena.

TIJELO

Prsa dobre širine i dubine, jako zaobljena, bačvasta rebra (ovaj učinak ne smije nastati prekomjernom tjelesnom težinom), ravna gornja i donja linija. Prednje noge: lopatica duga i koso postavljena, noge sa snažnim kostima i ravne od lakta do zemlje, bez obzira promatramo li sprijeda ili sa strane. Stražnje noge: nisu strme, s dobro kutovanim koljenim zglobom. Kravlji stav je izrazito nepoželjan. Šape: okrugle, kompaktne, sa dobro izraženim jastučićima. Između prstiju tzv. plivaće kožice.

REP

Prepoznatljiva oznaka, vrlo debeo u korijenu, ravnomjerno se sužava prema vrhu. Dužina repa je do skočnog zgloba. Bez zastavica, cijelom površinom pokriven kratkom, debelom i gustom dlakom – tzv. vidrin rep. Nosi ga u ravnini leđa, a nepoželjan je visoko nošen rep, rep zavijen iznad leđa ili nošen zavijeno ili polukružno.

KRETANJE

Slobodno, osvaja prostor, pri čemu su prednje i stražnje noge ravne i paralelne.

DLAKA

Prepoznatljiva oznaka, kratka, gusta, ne valovita, prilično oštra, otporna na vremenske uvjete.

BOJA

Crna, žuta i čokoladna. Žuta varira od svjetlo krem do lisičje crvene. Prihvatljiva je mala bijela mrlja na prsima.

VELIČINA

Idealna visina u grebenu: mužjak 56 – 58 cm, ženka 54 – 56 cm.

Mirakul - labrador retriever kennel
Croatian Kennel Club and FCI number 111/16
Ivana Črnko Kuzmić
ivana.crnko1@gmail.com